Smörstekt Uerfile med vitvinssås smaksatt med grönpeppar och syrliga äpplen

Hej alla glada matvänner

En av mina favoritfiskar är Uer. Uer är en djuphavsfisk som förekommer i alla våra vatten runt om i världen, kallas även kungsfisk och röd fisk. Uer är fast i köttet och en mycket smakfull fisk som är utmärkt att steka eller grilla.

 

pfi_189_3

          Uer

I vissa livsmedelsbutiker kan man köpa minipaprika och mindre spetsiga paprikor. Lägg några paprikor på en ugnsplåt, strö på flingsalt, häll på lite olivolja. Rosta paprikan i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

           Rostad mini paprika

Smörstekt Uerfilé med vitvinssås smaksatt med grönpeppar och syrliga äpplen

600 g uerfilé

Smör

1 schalottenlök

1 msk grönpeppar i lag

1 rött syrligt äpple, urkärnat

1 dl vitt tort vin

2 dl fiskbuljong

3 dl vispgrädde

Salt

1 msk smör till såsen

  • Skiva upp Uerfilén i fyra portioner. Salta Uerfilén och låt vila i 15 minuter.
  • Börja med såsen.
  • Finhacka schalottenlöken och skär äpplet i mindre bitar med skalet på.
  • Smörfräs lök, grönpeppar, äpple i en kastrull  några minuter.
  • Häll på vinet och låt koka till hälften återstår.
  • Häll på fiskbuljongen och låt koka till hälften återstår.
  • Häll på grädden och koka såsen till lagom tjock konsistens. Smaka av med lite salt.
  • Sila såsen i en annan kastrull och vispa ner en msk smör
  • Smörsekt Uerfilén.
Smörstekt Uerfilé med vitvinssås smaksatt med grönpeppar och syrligt äpple

Smörstekt Uerfilé med vitvinssås smaksatt med grönpeppar och syrligt äpple

Servera gärna ugnstekt mandelpotatis och ugnsrostad mini paprika till Uerfilén

Göran Nilsson

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Lämna en kommentar