Hej alla glada matvänner
En av mina favoritfiskar är Uer. Uer är en djuphavsfisk som förekommer i alla våra vatten runt om i världen, kallas även kungsfisk och röd fisk. Uer är fast i köttet och en mycket smakfull fisk som är utmärkt att steka eller grilla.
Uer
I vissa livsmedelsbutiker kan man köpa minipaprika och mindre spetsiga paprikor. Lägg några paprikor på en ugnsplåt, strö på flingsalt, häll på lite olivolja. Rosta paprikan i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
Rostad mini paprika
Smörstekt Uerfilé med vitvinssås smaksatt med grönpeppar och syrliga äpplen
600 g uerfilé
Smör
1 schalottenlök
1 msk grönpeppar i lag
1 rött syrligt äpple, urkärnat
1 dl vitt tort vin
2 dl fiskbuljong
3 dl vispgrädde
Salt
1 msk smör till såsen
- Skiva upp Uerfilén i fyra portioner. Salta Uerfilén och låt vila i 15 minuter.
- Börja med såsen.
- Finhacka schalottenlöken och skär äpplet i mindre bitar med skalet på.
- Smörfräs lök, grönpeppar, äpple i en kastrull några minuter.
- Häll på vinet och låt koka till hälften återstår.
- Häll på fiskbuljongen och låt koka till hälften återstår.
- Häll på grädden och koka såsen till lagom tjock konsistens. Smaka av med lite salt.
- Sila såsen i en annan kastrull och vispa ner en msk smör
- Smörsekt Uerfilén.
Servera gärna ugnstekt mandelpotatis och ugnsrostad mini paprika till Uerfilén
Göran Nilsson