Räkcoctail med orginal receptet på Rhode Islandsås

Hej alla glada matvänner.

Det finns många klassiska förrätter som serverades på varje krog på sjuttio och åttiotalet. En sådan förrätt var räkcocktail med Rhode  Islandsås och rostat bröd. Räkcocktailen är kanske den mest utskrattade förrätten i den kulinariska historien men med förstklassiga råvaror så är det en god förrätt. Vill man tillexempel  göra en nostalgisk tre rätters meny så passar räkcocktailen väldigt bra som förrätt. Det fins många varianter på räkcocktail, på mitt sätt använder jag  Tore Wretmans original recept på Rhode Islandsås. Mats och jag hade äran att träffa Werner Vögeli på operakällaren för några år sen i samband med att en av våra elever hade kommit till final  i tävlingen Västerbottenost- stipendiet. Under våran lunch med Werner och några andra restaurangprofiler så berättade han att det var minsann inte Tore som hittat på Rhode Islandssåsen, det det var ju jag som skapade den såsen på operakällaren på femtiotalet. Werner var en fantastisk människa och var mycket mån om att ungdomarna i restaurangskolorna runt om i landet lärde sig allt från grunden utan fusk och halvfabrikat.

Werner Vögelie En av dom stora kockarna vi haft i Sverige på omslaget till en av sina kokböcker.

Räkcocktail med Rhode Islandsås

 4 portioner

40 st räkor med skal

2 dl strimlad isbergssallad

4 st salladsblad

4 färska gröna sparrrissar

2 cocktailtomater

1 citron

Dill eller persilja till garnering

Rhode Islandsås

1dl majonäs

3 msk chilisås

4 stänk tabasco

saft från en citronklyfta

2 msk finhackad röd paprika

1 msk finhackad persilja

1 msk finhackad dill

1 msk bourbon Whiskey (går bra att utesluta whiskey eller ta en annan sort )

Salt

Koka upp vatten i en kastrull med lite salt i. Skala sparrisen nedanför knoppen. Skär av ca 3 cm från roten på sparissen.Koka sparissen i 2 minuter. Lägg sparrisen i en bunke med iskallt vatten. Skala räkorna.  Blanda ihop alla ingredienser till Rhode Islandsåsen.. Lägg isbergssalladen i botten av fyra cocktailglas. Lägg ner räkorna och skeda över Rhode Islandsås. Garnera med salladsblad, citronklyfta, delad cocktailtomat, sparris och dill eller persiljekvist.

Räkcocktail i väntan på sparris

Servera rostat bröd till räkcocktailen


Göran Nilsson

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s