Hej alla glada matvänner
I går hade vi ett gäng glada pensionärer som gäster på restaurang Stjärnklart. En av damerna fyllde 95 år och ville absolut ha något klassiskt och igenkännande som förrätt. En klassiker som en 95 årig dam absolut måste känna igen är Toast Skagen. Den legendariska kallskänkan och Tore Wretmans högra hand i det kalla köket på Operakällaren i Stockholm någon gång på sextiotalet var Karin Chädström. Hon beskriver i sin bok Kallskänkans kokbok, hur Tore Wretmans original recept på Toast Skagen tillagas. Eftersom jag tycker att man ska hålla sig till original recepten på dom gamla klassiska rätterna, så använder jag så klart Karins recept från boken. Det blev en förrätts tallrik med två klassiska toaster till damen som fyllde 95 år.
Toast Skagen
Enbärsgravad lax på toast med hovmästarsås
Toast Skagen
4 portioner
400 g räkor med skal
2 msk majonäs
Citronpeppar
4 skivor formbröd
Smör till stekning
100 g löjrom
- Skala och finhacka räkorna.
- Blanda räkorna med majonäs och lite citronpeppar.
- Ta u fyra rundlar ur brödet och stek dom gyllenbruna i smör.
- Forma räkmajonnäsen med en sked och lägg på brödet.
- Toppa med löjrom.
Göran Nilsson